• Bine ati venit!

Cât nisip se pune la un sac de ciment?

Betonul este un amestec de pietriș, nisip, ciment (sau asfalt, var hidraulic etc.) și apă, care se transformă prin uscare într-o masă foarte rezistentă și se folosește în construcții. Pentru prepararea acestuia se vor folosi materiale agregate cu o pondere de 80% din masa betonului, de obicei pietriș sau nisip de mărimi diferite. Se mai poate utiliza și balast, care este un amestec de nisip și pietriș, dar care trebuie să fie fără impurități. 

Betonul poate fi realizat manual sau cu ajutorul unei betoniere. Realizarea betonului presupune o atenție deosebită la calitatea și cantitățile materialelor pe care le folosiți. Nisipul nu trebuie să fie argilos, ci trebuie să aibă un aspect aspru, fără reziduri și să fie extras dintr-o zonă fără săruri. Pietrișul trebuie să fie de calitate, astfel încât granulele sale să se dizolve ușor la impact.

Pentru prepararea betonului manual, aveți nevoie de o găleată, o lopată și o sapă. Astfel la un sac de ciment de 40 kg trebuie să adăugați 17 găleți de nisip/pietriș, 2 găleți de apă (o găleată-10 litri). La preparare trebuie să folosiți doar apă curată. Cantitatea de apă influențează, omogenitatea pastei obținute, procesul de întărire și durabilitatea acesteia. Materialele folosite trebuie să fie de cea mai bună calitate, tipul de ciment și materialele agregate influențează foarte mult rezistenta și duritatea în timp a betonului.

oferte speciale

top produse